Yritystä perustettaessa täytyy olla perillä rahamaailman kiemuroista. Täytyy tuntea praimit ja euriporit, olla tietoinen taseista, mutta ennen kaikkea täytyy katsella pankkien logoja (jos ne vaikka on susirumia, eihän siellä silloin kannata asioida). Myös pääjohtajan pärstäkertoimella on väliä, joten kannattaa ottaa selvää hänen poliittisesta vakaumuksestaan, sukkien väristä ja lemmikkien lukumäärästä.

 

Yritystä perustettaessa tulee muistaa myös pisnesmaailman raadollisuus: Kateus nostaa rumaa päätään joka kulman takaa. Hyvästi perhe, hyvästi ystävät, kaikki Sinut hylkäävät jos yrityksen perustat. Kilpailijat mustamaalaavat minkä kerkiävät, tutut kyräilevät "sitä rikasta yrittäjää" ja suuret yritykset nauravat köyhälle onnenonkijalle. Ainoa ystäväsi on pankki. Tai ainakin niin kauan kun menee hyvin. Sekin ruoja Sinut lemppaa heti ensimmäisessä karikossa ja yksinäsi joudut pärjäämään.

 

Vaikka ei Sinusta kyllä edes ole yritystä perustamaan. Itsetuntosi ei kuitenkaan ole kohdillaan, etkä ikimaailmassa keksi mitään omaperäistä ja uniikkia liikeideaa. Ja jos nyt sattumalta keksitkin, niin joku ketale tulee ja kopioi sen, menestyy paremmin, syö leipääsi ja vie talosi ja vaimosi.

 

Mutta kyllä se firman perustaminen silti kannattaa. Saat ihan itse päättää kaikesta ja olla oman elämäsi herra. Paitsi että sitä omaa elämää ei ole enää, sillä yrityksen pyörittäminen vie kaiken aikasi ja tuhoaa terveytesi. Eikä sairauslomaa voi pitää, koska olet ainoa työntekijä ja kaikki kaatuu jos olet hetkenkin poissa. Laskut erääntyvät ja takaajat lyöttäytyvät yhteen velkojien kanssa. Joudut muuttamaan pois paikkakunnalta -tosin pankki ottaa talosi ja autosi, joten joudut kävelemään ja jäät kodittomaksi vailla minkäänlaista omaisuutta- ja nöyrästi matelemaan lakki kourassa sossun luukulle. Konkurssi jo siintää edessä, vaikka firmaa ei ole vielä edes perustettu.

 

Mutta katsotaanpa vielä kuitenkin niitä pankkien nettisivuja. Miltä ne näyttävät, mitä mielikuvia niistä tulee, mitkä ovat kaikkein kauneimmat..? Nämähän ovat Tärkeitä Kriteereitä luotettavaa rahoitusta mietittäessä. Mitä väliä on tuloslaskelmilla tai -ennusteilla, kun voi ihastella kauniita nettisivuja? Ja nyt ollaan asian ytimessä, tutkitaanpas näitä sivuja vielä lisää. Miltäs tämä mainos vaikuttaa..? Entä onko tämän pankin nettisivuilla mukavat värit? Tokihan kaikki tekevät koko elämäänsä vaikuttavat päätöksensä näinkin varmalta ja vakaalta pohjalta, kuin nettisivujen ulkonäkö!